ساز محبوب ویولن یکی از انواع سازهای زهی و آرشهای میباشد. جالب است بدانید که این ساز در ایران طرفداران و علاقهمندان زیادی برای یادگیری دارد. اما در کنار افزایش مهارتهای یادگیری برای نواختن صحیح ساز ویولن(Violin)، نگهداری اصولی و تمیز کردن این ساز اهمیت فراوانی دارد. زیرا یک ساز کهنه، آسیب دیده و خاک خورده، نمیتواند صدای خوبی داشته باشد و مخاطبان شما را در هنگام نواختن به ذوق بیاورد.
شاید برای خیلی از افرادی مبتدی و علاقهمند به این ساز، تمیز کردن و نگهداری ساز ویولن ساده به نظر برسد. در واقع برخی از افراد فکر میکنند یک دستمال مرطوب و کمی احتیاط، برای این ساز کافی است، اما اینطور نیست! برای نگهداری ساز ویولن، لازم است نکاتی را رعایت کنید تا بتوانید عمر ساز خود را افزایش دهید. در این مقاله از سایت وب آوا مهمترین نکات و اصول نگهداری ساز ویولن را برایتان آماده کردهایم.
فهرست محتوا
1- پس از اجرا ویولن را به خوبی تمیز کنید
بعد از هر بار استفاده و نواختن ویولن، بهتر است آن را به خوبی تمیز کنید. برای این کار کمی دستمال یا پارچه خشک بردارید و به صورت چرخشی این کار را انجام دهید. این کار را میتوانید از عرشه عقب شروع کنید. همچنین یادتان باشد هنگام تمیز کردن عرشه جلو، باید تمام منحنیهای کناری را نیز پاک کنید.
این کار باعث میشود ساز شما همواره در بهترین حالت خود باقی بماند. در صورت امکان برای تمیز کردن تارها و فرت ویولن، از پارچه مجزا استفاده کنید. هنگام تمیز کردن سیمها، می توانید از دستمال مرطوب استفاده کنید. البته در نگهداری ساز ویولن اگر دستمال مرطوب در دسترس نداشتید، میتونید از یک پارچه خشک و الکل استفاده کنید. حواستان باشد سیمها را با دقت پاک کنید و اجازه ندهید دستمال شما چوب را لمس کند. همچنین لازم است پس از این کار حتماً در جعبه خود قرار دهید تا در معرض گرد و خاک و هوای مرطوب محیط قرار نگیرد.

2- مراقب کمان یا آرشه باشید
پس از هر بار تمرین یا نواختن ساز ویولن، آرشه را با پارچه خشک به خوبی تمیز کنید. مطمئن شوید که چوب آرشه را بدون دست زدن به تارها پاک کنید.
3- مراقب تغییرات دما باشید
ویولن نسبت به تغییرات دما بسیار حساس است. به همین دلیل لازم است این ساز را در محیطهایی که تغییرات دمایی شدیدی دارند نگهداری نکنید. در واقع مکانهایی مانند زیرزمین، انباری و یا اتاقهای زیرشیروانی، محل مناسبی برای نگهداری از ساز ویولن نیستند. اگر این ساز در معرض تغییرات دمایی شدید باشد، به راحتی آسیب میبیند و سرانجام شکسته یا قطعات آسیب دیده آن از هم جدا میشوند.
همچنین اگر در منزل یا محل کارتان، از وسایل گرمکننده مانند رادیاتور استفاده میکنید و یا منطقه شما آب و هوای خشکی دارد، همواره از دستگاه مرطوب کننده هوا استفاده کنید. یادتان باشد هیچوقت سازتان را در کنار رادیاتور و بخاری یا در معرض کولر قرار ندهید!
4- از پاک کنندهها برای نگهداری ساز ویولن استفاده نکنید
برای تمیز کردن و نگهداری از ساز ویولن هرگز از پاک کنندههای شیمیایی، آب یا تمیز کننده چوب روی ساز خود استفاده نکنید. این موارد میتوانند چسب ساز را ضعیف کنند، یا به صدای ویولن آسیب برسانند. برای اینکار بهتر است از ماده تمیزکننده مخصوص ویولن استفاده کنید.
5- مراقب پل باشید
هر زمان که ویولن خود را کوک میکنید، وضعیت پل را به خوبی بررسی کنید. در واقع باید بدانید که پل بخش مهمی از ویولن است. این قطعه در وسط سالن F با زاویه 90 درجه نسبت به ویولن قرار دارد. اگر مشکلی پیش آمد یا اتفاقی رخ داد و پل از جای خود افتاد و خارج شد، آن را با دو دست محکم بگیرید و در جای خود قرار دهید. با اینحال مراقب باشید که سعی کنید تارهای موجود در ناحیه کمان را لمس نکنید.

6- نگهداری ساز ویولن در جعبه مخصوص
هرگز سازتان را رو سطوح سخت مانند میز قرار ندهید، چون این سطوح باعث خراشیدگی و آسیب زدن به بدنه ساز میشوند. توصیه میشود حتماً پس از تمرین و نواختن ساز ویولن، آن را در کیف مخصوص خود قرار دهید.
در واقع زمانی که از ساز خود استفاده نمیکنید، با قرار دادن آن درون محفظه با کیفیت و مخصوص خود، از بروز آسیبهای احتمالی در اثر غفلت و سهلانگاری جلوگیری خواهید کرد. همچنین کیفیت جعبه نگهداری یا همان کیس ویولن بسیار مهم است. در اکثر موارد در کیف نگهداری ویولن رطوبت سنج داخلی وجود دارد، بنابراین کنترل رطوبت آسان خواهد بود. رطوبت کامل حدود 45 تا 55 درصد است.
کنترل رطوبت جعبه مخصوص ساز
اگر ویولن در یک محیط خشک و بدون رطوبت استفاده کردین، قبل از قرار دادن ساز درون جعبه، یک ظرف آب داخل جعبه قرار دهید. این کار باعث میشود آب تبخیر شود و همین امر رطوبت را کمی افزایش میدهد. در نقطه مقابل به این حالت، اگر هوا خیلی مرطوب است، مقداری نمک در کیس بریزید تا رطوبت را جذب کند. سپس ساز خود را درون کیس قرار دهید.
همانطور که در بالا گفته شد، این ساز به رطوبت بسیار حساس است. اگر ویولن را در رطوبت و دمای بالا نگهداری کنید، صفحه بالایی و پایینی متورم میشوند و ضخامت بدنه تغییر میکند. این تغییرات علاوه بر کاهش کیفیت بدنه ساز، باعث آسیب دیدن صدا و کیفیت صوتی آن میشود. برعکس، اگر ابزار برای مدت طولانی در یک محیط خشک نگهداری شود، صفحه فرت ممکن است به راحتی از بدنه جدا شود و ساز آسیب جدی ببیند.
سوالات متداول پیرامون نگهداری ساز ویولن
نگهداری ساز ویولن به چه صورت است ؟
شاید برای خیلی از افرادی مبتدی و علاقهمند به ویولن، تمیز کردن و نگهداری این ساز ساده به نظر برسد. در واقع برخی از افراد فکر میکنند یک دستمال مرطوب و کمی احتیاط، برای این ساز کافی است، اما اینطور نیست! نگهداری از این ساز ظریف و حساس، لازم است نکاتی را رعایت کنید تا بتوانید عمر ساز خود را افزایش دهید و ما در این مقاله از سایت وب آوا شما را راهنمایی خواهیم کرد .
جمع بندی
فرقی ندارد شما صاحب یک ساز معمولی و ارزان باشید یا یک ویولن گران قیمت و با ارزش، باید همواره از سرمایه خود یعنی ساز ویولنتان به خوبی مراقبت و نگهداری کنید. بهتر است از کیفی استفاده کنید که فنرکشی شده باشد تا در صورت رها شدن از دستتان، کمترین آسیب به ساز وارد شود.
لازم به ذکر است با انجام این نکات و اصول نگهداری در مورد مراقبت و نگهداری ساز ویولن ، میتوانید از سالم ماندن ساز خود اطمینان حاصل کنید. یادتان باشد اگر با ساز خود رفتار خوبی داشته باشید، میتواند برای تمام عمر و بیشتر از آن دوام داشته باشد.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.