تئاتر هنر نمایشی است که به واسطه سبک جذابش، طرفداران بیشماری در سراسر جهان دارد. برای این که یک تئاتر به اندازه کافی تاثیرگذار باشد و راحتتر به جذب مخاطب بپردازد، به المانهای گوناگونی نیاز دارد. یکی از مهمترین این المانها، موسیقی است.
درست است که مواردی مانند طراحی صحنه درست، توجه به نورپردازی، توجه به طراحی لباس و … از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ اما موسیقی تئاتر (Theatre music) نیز از عوامل مؤثری است که میتواند در نهایت روی جذابیت تئاتر، تاثیر شگفتانگیزی داشته باشد.
ما در این مقاله از سایت وب آوا میخواهیم برای شما به صورت به خصوص در رابطه با موسیقی تئاتر صحبت کنیم و برای شما بگوییم که چگونه میتوانید با استفاده از موسیقی، تئاتر را تا آن جا که میتوانید جذابتر کنید. در بسیاری از موارد، موسیقی قابلیت این را دارد که در ناخودآگاه مخاطب جای بگیرد و روند تاثیر گذاری کل داستان تئاتر روی مخاطب را چندین برابر کند. پس اگر شما نیز میخواهید درک بهتری از رابطه موسیقی با تئاتر داشته باشید، با ما همراه بمانید.
فهرست محتوا
اطلاعات تکمیلی در رابطه با موسیقی تئاتر
قبل از این که برای شما هم به صورت تخصصی راجع به موسیقی تئاتر صحبت کنیم، اجازه دهید که به بررسی کلی این المان تأثیرگذار در تئاتر بپردازیم. از همان زمان پیدایش تئاتر، موسیقی به عنوان یک المان مهم همواره مورد توجه قرار میگرفت. به طور کلی هیچ گاه نمیتوان نقش تعیین کننده موسیقی در تئاتر را به صورت کامل تفسیر کرد یا روش منطقی برای درک تأثیر آن پیدا کرد.
در واقع میتوان گفت که موسیقی به عنوان یک زبان احساسی برای تئاتر در نظر گرفته میشود که میتواند درست به اندازهی زبان و کلام بازیگران، روی مخاطب تاثیر بگذارد. قاعدتاً همان قدر که موسیقی مناسب میتواند یک تئاتر را جذابتر کند، موسیقی بیکیفیت و غیرتخصصی نیز میتواند جذابیت آن را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد. دقیقاً به همین دلیل است که هنرمندانی که میخواهند به مدیریت صحنه تئاتر بپردازد، باید حتماً موسیقی را جدی بگیرند.
موسیقی باید همسو با ذهنیت و احساس نویسنده تئاتر نواخته شده باشد. همین فاکتور است که باعث میشود تا دیالوگها و بازی بازیگران در کنار موسیقی نواخته شده، به خوبی در دل مخاطب بنشیند.
برای موسیقی تئاتر چه دستهبندیهایی وجود دارد؟
به طور کلی میتوان گفت که نوع موسیقی تئاتر انتخاب شده، میتواند در دو دستهبندی موسیقی سرنوشتی و موسیقی آنی قرار بگیرد. هر کدام از این موسیقی ها ویژگیهای خاص خودشان را دارند و با توجه به همین ویژگیها باید مورد استفاده قرار بگیرند. اجازه دهید با هم در ادامه بیشتر در رابطه با این دستهبندیها صحبت کنیم.
موسیقی سرنوشتی تئاتر
موسیقی سرنوشتی موسیقی است که یک روال نسبتاً ساده و از پیش تعیین شده دارد. این موسیقی صوت اصلی نمایش را پیریزی میکند و به طور کلی در زندگی روزمره و در تمام حالات شخصیتهای ایجاد شده حضور دارد. اگر بخواهیم به زبان سادهتر بگوییم، موسیقی که حتی بعد از پایان یافتن نمایش نیز در ذهن مخاطب بماند و باعث شود تا مخاطب با آن موسیقی نمایش را به یاد بیاورد، به عنوان موسیقی سرنوشتی شناخته میشود. موسیقی سرنوشتی نوعی شناسنامه برای نمایش مورد نظر است و میتواند باعث ماندگار شدن نمایش در ذهن مخاطب شود.
موسیقی آنی تئاتر
در مقابل موسیقی سرنوشتی، موسیقی آنی قرار دارد. همان طور که موسیقی سرنوشتی به عنوان یک موسیقی ثابت در کل روند داستان همراه مخاطب باقی میماند، موسیقی آنی نیز برای انتقال احساسات خاص مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال اگر قرار باشد که در بخشی از نمایش استرس، هیجان، غم، شادی، خشم و … برای مخاطب به نمایش گذاشته شود، از موسیقی آنی بهره گرفته میشود. این موسیقی به صورت پیوسته در روند نمایش در حال تغییر است و حتی در برخی موارد جایی در صحنه ندارد؛ همین موضوع میتواند باعث شود تا احساسات متفاوتی به بینندگان و مخاطبین انتقال داده شود.
خلق این موسیقی روندی بسیار دشوار و تخصصی است زیرا در صورت استفاده از موسیقی اشتباه، ممکن است که احساسات به درستی به مخاطب منتقل نشود. دقیقاً به همین دلیل است که در کنار تولید موسیقی سرنوشتی درست و تأثیرگذار، موسیقی آنی نیز باید علاوه بر سینک شدن با موسیقی سرنوشتی، بتواند به خوبی حس و حال بازیگران را به مخاطب نشان دهد و فهم مخاطب از نمایش را بالا ببرد.
چه فاکتورهایی باعث شدهاند تا موسیقی تئاتر در حال حاضر اهمیت زیادی داشته باشد؟
فرقی نمیکند که تئاتر در چه زمینهای قرار است به جذب مخاطب بپردازد و میخواهد چه مفهومی را برساند؛ تحت هر شرایطی، موسیقی تئاتر همواره جایگاه ویژهای در تئاتر خواهد داشت. شما برای تاثیر گذاشتن روی مخاطب علاوه بر درگیر کردن تمامی احساساتش، نیاز دارید تا حس شنوایی او را به کار بگیرید. همین فاکتور عامل است که باعث ماندگار شدن اثر هنری شما در ذهن مخاطب میشود. اما علاوه بر این موضوع، فاکتورهای دیگری نیز وجود دارند که باعث شدهاند تا موسیقی تئاتر تا این حد اهمیت داشته باشد. اجازه دهید این موارد را با هم بررسی کنیم:
- موسیقی تئاتر میتواند روند توسعه شخصیتهای تئاتر را راحتتر پیش ببرد
- در برخی موارد موسیقی در تئاتر میتواند نقش سرگرمکنندگی داشته باشد
- با استفاده از موسیقی میتوان راحتتر ذهن مخاطب را جهت داد و مفهوم مورد نظر را رساند
- موسیقی میتواند برای بهبود بازیگری شخصیتهای روی صحنه نیز کمک کننده باشد
- با استفاده از موسیقی میتوان بدون نیاز به بیان نکات، مفاهیمی را به بیننده ابلاغ کرد
- موسیقی امکان این را دارد فضاسازی خوبی برای صحنه داشته باشد. برای مثال شما میتوانید صدای باد و باران و … را با استفاده از موسیقی روی صحنه پیادهسازی کنید.
جمعبندی
چه از نظر مخاطب غیر متخصص و چه از نظر افراد فعال در زمینه تئاتر، موسیقی تئاتر از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. دقیقاً به همین دلیل است که ما در این مقاله برای شما در رابطه با اهمیت این المان و فاکتور در تئاتر صحبت کردیم. به این نکته توجه داشته باشید که موسیقی تئاتر چیزی فراتر از ریتم داشتن و استفاده از آلات موسیقی خوش صداست.
برای نواختن این موسیقی، شما باید به طور کامل روند داستان را درک کنید، شخصیتها را بشناسید و با توجه به سلیقه و خواست مخاطب خود پیش بروید. در صورتی که به المانهای مهم هنگام نواختن موسیقی و تئاتر توجه شود، موسیقی میتواند تأثیر شگفتانگیزی در مخاطب داشته باشد و نمایش را دلربا جلوه دهد.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.