حمایت مجموعه هنری پاسارگاد از خواننده ها و نوازندگانی که تازه فعالیت خود را شروع کرده اند. اطلاعات بیشتر
  31 فروردین 1403
حمایت مجموعه هنری پاسارگاد از خواننده ها و نوازندگانی که تازه فعالیت خود را شروع کرده اند. اطلاعات بیشتر
  31 فروردین 1403
0

آشنایی با 8 نفر از مشاهیر موسیقی ایران (قسمت اول)

7247 بازدید
مشاهیر موسیقی ایران
4.4/5 - (5 امتیاز)

موسیقی همواره یکی از تاثیرگذارترین هنرها در زندگی بشر بوده است. این هنر همواره در تاریخ از اهمیت زیادی داشته و امروزه انواع مختلف موسیقی به آسانی در دسترس همگان قرار دارد. در صنعت موسیقی افراد زیادی توانسته‌اند به مهارت‌های بالا و شهرت جهانی برسند. این افراد اغلب به عنوان موسیقیدان شناخته شده‌اند و در تاریخ ایران و جهان، به عنوان مشاهیر موسیقی ایران معرفی شده‌اند. در این مقاله از سایت وب آوا ما فهرستی از مشاهیر و نوازندگان موسیقی ایران (List of Iranian musicians) را به شما معرفی خواهیم کرد.

غلام حسین بنان

استاد غلام حسین بنان یکی از مشاهیر موسیقی ایران از استعدادهای بی‌نظیر در صنعت آواز محسوب میشد. استاد غلام حسین بنان گوش بسیار حساسی داشتند و هیچ‌گاه خارج نخواندند. ذوق او در انتخاب غزل و تحریرهای بجا، از این استاد بزرگ خواننده‌ای متمایز و تکرار نشدنی ساخت. استاد غلام حسین بنان هنر واقعی، آگاهییهای عمیق، شوق و شور و عشق که لازمه زندگی هر هنرمندی در حوزه موسیقی است، همه را با هم داشت.

استاد غلام حسین بنان - مشاهیر موسیقی ایران
مشاهیر موسیقی ایران ( استاد غلام حسین بنان)

محمدرضا شجریان

استاد محمدرضا شجریان (Mohammad Reza Shajarian) خواننده، موسیقیدان ، آهنگساز و یکی از مشاهیر موسیقی ایران است. محمدرضا شجریان به دلیل صدای گرم و دلنشین‌شان از گذشته یکی از محبوب‌ترین اساتید در میان مردم بوده‌اند. استاد محمدرضا شجریان به واسطه پدرشان که قاری قرآن بودند، علاوه بر فعالیت‌های هنری و موسیقی، به تلاوت قرآن نیز پرداخته‌اند. یکی از معروف‌ترین آثار محمدرضا شجریان، دعای ربنای ماه رمضان است که به عنوان یک اثر ملی توسط سازمان میراث فرهنگی ثبت شده است.

شاگردان استاد محمد رضا شجریان در مشاهیر موسیقی ایران

استاد محمدرضا شجریان از کودکی توسط پدر تحت تعلیم قرار گرفت و در سن 12 سالگی از رادیو خراسان کار خود را آغاز کرد. هم‌چنین ایشان در سال 57 شرکت موسیقی دل آواز را بنیانگذاری کردند و در طول عمر پر افتخارشان، جوایز فراوانی را در سطح داخلی و بین‌المللی کسب کردند. از جمله شاگردان معروف استاد محمدرضا شجریان می‌توان به حسام الدین سراج، شهرام ناظری، همایون پسرش، ایرج بسطامی، حمیدرضا نوربخش، معصومه مهرعلی، سینا سرلک و خوانندگان و نوازندگان دیگر اشاره کرد.

همچنین بخوانید  آشنایی با آهنگ های معروف پاپ + خوانندگان آنها
استاد شجریان
استاد شجریان

جلال تاج اصفهانی – استادی دیگر از مشاهیر موسیقی ایران

استاد جلال‌الدین تاج اصفهانی از مشاهیر موسیقی ایران زاده اصفهان بود و به همین نام به شهرت رسید. پدرش شیخ اسماعیل معروف به تاج‌الواعظین بود که تا حدی با دستگاه‌های‏ موسیقی سنتی ایرانی‏ آشنایی داشت. او از سال 1319 کار خود را با رادیو شروع کرد. جلال‌الدین تاج در رادیو اصفهان به اجرای برنامه‌هایی با تار اکبرخان نوروزی و برنامه آموزش گوشه‌های دستگاه‌های موسیقی ایرانی پرداخت. هم‌چنین استاد جلال تاج ضمن خوانندگی، سرپرست نوازندگان رادیو اصفهان نیز بوده است.

از ماندگارترین آثار این استاد پیشکسوت می‌توان به آتش دل اشاره کرد. جالب است بدانید استاد محمدرضا شجریان، تاج اصفهانی را اینگونه توصیف می‌کند: «… شادروان تاج مردی بود سلیم‌النفس و با مناعت طبع هرگز در طول مدت زندگی اش به خاطر مال دنیا و مسائل مادی به کسی کرنش نکرد و به این خاطر مدح کسی را نگفت و از همه تعریف و تمجید می‌کرد و همه را با نام خیر یاد می‌کرد.»

جلال تاج اصفهانی - مشاهیر موسیقی ایران
استاد تاج اصفهانی

اردشیر کامکار

به جرأت می‌توان گفت هر کسی که آشنایی با موسیقی سنتی ایرانی داشته باشد، قطعا نام یکی از اعضای خانواده‌ی کامکار‌ها را شنیده‌اند. یکی از این هنرمندان مشهور، استاد اردشیر کامکار متولد سال 1341 یکی از برترین نوازندگان سازهای کمانچه، قیچک و ویولن و همچنینی یکی از مشاهیر موسیقی ایران است. اردشیر کامکار نوازندگی ویولن را نزد پدرشان حسن کامکار یاد گرفتند.

اردشیر کامکار همواره تلاش کرده است که با استفاده از اجرای تکنیک‌های خاص ویولن بر روی ساز کمانچه، قابلیت‌های ساز کمانچه را توسعه دهد. در پی همین تلاش‌ها توانست قطعات ابوالحسن صبا را در دو اثر به یاد صبا و بر تارک سپیده، به‌کمک کمانچه و ارکستر به اجرا درآورد و و چهره‌ای جدید از این ساز را به نمایش بگذارد.

اردشیر کامکار
استاد اردشیر کامکار

رهی معیری (بیوک)

استاد محمد حسن بیوک معیری با تخلص رهی از غزلسرایان معاصر ایران و از ترانه‌سرایان و تصنیف‌سرایان مشهور و معروف است. از ترانه‌های سروده شده توسط این استاد می‌توان «شد خزان»، «شب جدایی»، «کاروان»، «مرغ حق» و «جوانی» را نام برد.

همچنین بخوانید  تمرینات لازم برای تقویت انگشت چهارم در ویولن

علایق بیوک در کودکی

استاد رهی معیری از همان کودکی به شعر، موسیقی و نقاشی علاقه بسیاری داشتند. ایشان با تمرین و تلاش توانستند مهارت‌های چشمگیری در این هنرها به دست آورند. جالب است بدانید که استاد رهی اولین رباعی خود را در سن هفده سالگی سرودند:

کاش امشبم آن شمع طرب می‌آمد                                    وین روز مفارقت به شب می‌آمد

آن لب که چو جان ماست دور از لب ماست                                     ای کاش که جانِ ما به لب می‌آم

رهی معیری (بیوک)
استاد معیری (بیوک)

شهرام ناظری

استاد شهرام ناظری (Shahram Nazeri)، یکی از برترین اساتید و مشاهیر موسیقی ایران است. ایشان که از شناخته شده‌ترین اساتید موسیقی اصیل ایرانی است به شوالیه آواز ایران شهرت دارد. استاد شهرام ناظری در اجرای شعرهای مولوی پیشرو تمامی خوانندگان بوده و تاکنون بیش از ۴۰ آلبوم موسیقی منتشر کرده‌ است. شهرام ناظری که از اوایل دهه پنجاه به عنوان یک هنرمند مطرح در سطح کشور شناخته شد، نخستین آلبوم‌هایش را به صورت آلبوم‌های مشترک با محمد رضا شجریان با محتوای میهنی و مضامینی نظیر آزادی‌خواهی منتشر شد .

جالب است بدانید که استاد شهرام ناظری خودشان گفته‌اند که یک حرکت یک حماسه در اجرا و خواندنم هست، آن هم بخاطر فرهنگ کُرد بودنم می‌باشد. شاید به همین دلیل است که در صدای استاد شهرام ناظری لنگرها، دندانه‌ها و آکسن‌های خاصی وجود دارد که به آن حس حماسی بخشیده ‌است. از این رو مجمع انجمن آسیا او را هنرمند برتر آسیا، نیویورک تایمز او را بلبل فارسی و کریستین ساینس مانیتور او را لوچانو پاواروتی ایران معرفی کرده‌اند.

شهرام ناظری
استاد شهرام ناظری – مشاهیر موسیقی ایران

محمد نوری

استاد محمد نوری زاده رشت بود و یکی از محبوب‌ترین اساتید آواز و خوانندگی ایران بوده است. از جمله مشهورترین آثار این استاد بزرگ می‌توان به جان مریم، کهکشان عشق، سرزمین محبوب و ایران ایران اشاره کرد. همچنین محمد نوری موفق به دریافت جایزه «خورشید طلایی» (۵۰ سال صدای متفاوت و ماندگار) در سال ۱۳۷۸ از جشنواره مهر شده است.

همچنین بخوانید  معرفی ساز ویولن و اجزای آن

استاد محمد نوری به خوبی موسیقی ردیف دستگاهی را می شناخت. ایشان روی موسیقی نواحی و فولکلوریک ایران کار کرده بودند و با ادبیات کلاسیک و معاصر ایران به ویژه شعر آشنایی عمیق و گسترده داشتند. از این رو همه این در کنار همدیگر باعث شده بود که از این استاد چهره‌ای خاص ساخته شود. محمد نوری همچنین به تقریر و ترجمه مقالات و سرودن اشعاری برای ترانه‌ نیز پرداخته است. جالب است بدانید که استاد محمد نوری در سال‌های پایانی عمر چند اجرا به نفع بیماران خاص نیز داشته است.

محمد محمد نوری
استاد محمد نوری

هوشنگ ظریف

استاد هوشنگ ظریف، نوازنده برجسته تار، ردیف‌دان و مدرس موسیقی بوده است. این استاد سال‌های متمادی در ارکسترهای متنوعی به عنوان تکنواز، در برنامه‌های سازمان رادیو و تلویزیون ملی که وابسته به وزارت فرهنگ و هنر بود، به همکاری پرداخت. اگرچه ساز تخصصی استاد هوشنگ ظریف تار بود، اما سه تار و تنبک را هم خوب می‌شناخت و در هر دو ساز درجه استادی را دارا بود. البته تنبک هم جزء ساز‌های اصلی این استاد بوده است و مهارتش در تنبک نوازی کم از تبحر در ساز تار ندارد.

هوشنگ ظریف - مشاهیر موسیقی ایران
استاد هوشنگ ظریف

جالب است بدانید که استاد هوشنگ ظریف یکی از مشاهیر موسیقی ایران، کتابی را با همکاری استاد حسین تهرانی با نام آموزش تنبک به رشته تالیف درآورد که در آن مِتد نوازندگی تنبک را تشریح کرده است. کتاب دیگری نیز تحت عنوان ردیف آوازی موسیقی سنتی ایران که در آن به تصحیح ردیف‌های آوازی محمود کریمی پرداخته، منتشر کرده است.

سوالات متداول پیرامون آشنایی با مشاهیر موسیقی ایران

مشاهیر موسیقی ایران چه کسانی هستند ؟

موسیقی ایران یکی از تاثیرگذارترین هنرها بوده است و افراد زیادی توانسته‌اند به شهرت جهانی برسند و ما در این مقاله از سایت وب آوا تعدادی از این بزرگان را معرفی کرده ایم.

جمع بندی

موسیقی ایران یکی از تاثیرگذارترین هنرها بوده است و افراد زیادی توانسته‌اند به شهرت جهانی برسند که به عنوان استاد و مشاهیر موسیقی ایران معرفی شده‌اند و ما در این مقاله از سایت وب آوا تعدادی از بزرگان را معرفی کرده ایم. در این زمینه اگر سوالی دارید در بخش کامنت ها از متخصصین موسیقی وب آوا بپرسید

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://webawaa.ir/?p=1895
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین

نظرات

0 نظر در مورد آشنایی با 8 نفر از مشاهیر موسیقی ایران (قسمت اول)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.