حمایت مجموعه هنری پاسارگاد از خواننده ها و نوازندگانی که تازه فعالیت خود را شروع کرده اند. اطلاعات بیشتر
  7 اردیبهشت 1403
حمایت مجموعه هنری پاسارگاد از خواننده ها و نوازندگانی که تازه فعالیت خود را شروع کرده اند. اطلاعات بیشتر
  7 اردیبهشت 1403
0

پدال پیانو و کاربردهای آن

359 بازدید
پدال پیانو
امتیاز دهید

ساز پیانو یکی از محبوب‌ترین و پرطرفدارترین سازهای موسیقی در جهان است. هر روزه افراد زیادی در سنین مختلف، یادگیری و نواختن پیانو را آغاز می‌کنند. اگر شما هم یکی از علاقه‌مندان به ساز دلنشین پیانو هستید و قصد یادگیری و نواختن آن را دارید، لازم است در ابتدا با قسمت‌های این ساز به خوبی آشنا شوید. یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین قسمت‌ها، پدال پیانو (Piano pedals) است.

تفاوتی ندارد پیانو دیجیتال باشد یا آکوستیک، در هر صورت پدال پیانو و کاربردهای آن، یکی از مهم‌ترین اصول یادگیری و بهتر نواختن این ساز محسوب می‌شود. در این مقاله از سایت وب آوا با ما همراه باشید تا با این قسمت از ساز پیانو به آسانی آشنا شوید و کاربردهای آن را یاد بگیرید.

پدال پیانو
پدال پیانو

کاربرد پدال در پیانو دیجیتال و آکوستیک

همانطور که گفتیم، پدال‌های پیانو یکی از مهم‌ترین قسمت‌های این ساز محسوب می‌شود. در واقع این قسمت بخش زیبایی را در نوازندگی این ساز خلق می‌کند. پدال‌های پیانو اهرم‌هایی هستند که نوازنده با استفاده از آن‌ها، می‌تواند کیفیت و حالت صدایی که در حال نواختن است را به سادگی کنترل کند. هم‌چنین در صورت نیاز به وسیله پدال پیانو، می‌تواند صدای این ساز را به میزان لازم کاهش دهد و میزان بلندی آن را کنترل کند.

در واقع کاربرد پدال در پیانو دیجیتال، این است که هر کدام به نوازنده کمک می‌کند تا افکت‌های مختلفی را در زمان نواختن موسیقی اجرا کند. با این تغییرات، صدای پیانو و قطعه موردنظر متفاوت شده و جذاب‌تر می‌شود. به همین دلیل یکی از مهارت‌های آهنگساز مشخص کردن زمانی است که باید از هر پدال در قطعه موسیقی استفاده شود. این جایگذاری مناسب باعث زیباتر و دلنشین‌تر شدن موسیقی برای مخاطب می‌شود.

همچنین بخوانید  تفاوت رپ و هیپ هاپ چیست؟

به طور کلی، استفاده صحیح و به موقع از پدال‌های پیانو، یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌ها و چالش‌های علاقه‌مندان به ساز پیانو است. زیرا استفاده همزمان از دست‌ها و پاها در شروع کار نوازندگی برای هر فردی کمی سخت و چالش برانگیز است. اما اگر در همان ابتدای مسیر به خوبی با انواع پدال‌ها و کاربردهای آن‌ها آشنا شوید، دستیابی به این مهارت برایتان آسان‌تر خواهد شد.

فراموش نکنید که نحوه صحیح و به موقع استفاده از این اهرم‌ها در زمان نواختن ساز پیانو، کمک چشمگیری به نواختن یک قطعه زیبا و احساسی خواهد کرد.

انواع پدال پیانو

در ساز پیانو 3 نوع پدال وجود دارد. هر کدام از آن‌ها در یک زمان و موقعیت خاص به نوازنده کمک می‌کند تا با تغییر صدای پیانو، بتواند موسیقی دلنشین‌تری بنوازند. این پدال‌ها عبارتند از:

  1. پدال دمپر یا نگهدارنده
  2. پدال میانی یا سوستناتو یا ساستین
  3. پدال سافت یا نرم
انواع پیانو
انواع پیانو

پدال دمپر یا پدال نگهدارنده

یکی از مهم‌ترین پدال‌های پیانو، پدال دمپر است که بیشتر از دو پدال دیگر استفاده می‌شود. همانطور که می‌دانید، صدای موسیقی شنیده شده از ساز پیانو، به خاطر ارتعاش سیم‌ها ایجاد می‌شود. این فرایند که با فشار دادن کلاویه‌ها آغاز می‌شود، چکش‌ها را به سیم مربوطه کوبیده و ضربه وارد می‌شود. این اتفاق باعث ایجاد ارتعاش شده و نت موردنظر شنیده می‌شود.

جالب است بدانید که ارتعاش هر سیم حدود 2 تا 10 ثانیه ادامه دارد، این بدان معناست که صدای سیمی که نواخته شده است، تا 10 ثانیه بعد از نواختن نیز شنیده می‌شود. به همین دلیل قطعه‌ای در پیانو به نام دمپر تعبیه شده است تا صدای نت‌ها را کنترل کند. در واقع دمپر یک قطعه کوچکی شبیه چکش است که سطح آن از نمد پوشیده شده است و به سیم‌های پیانو متصل شده است.

زمانی که یک کلاویه را فشار می‌دهید، چکش‌ به سیم‌ها ضربه می‌زند. در این هنگام برای اینکه سیم‌ها در هنگام اصابت ضربه چکش آزاد باشند، دمپر از روی سیم‌‌های نت مربوطه بلند می‌شود تا سیم‌ها به ارتعاش درآیند و نت نواخته شود. سپس بلافاصله بعد از اینکه چکش به محل اولیه خود بازگشت، دمپر با چسبیدن به سیم‌ها، مانع ارتعاش آنها می‌شود و در واقع منجر به خفگی آنها می‌گردد.

همچنین بخوانید  معرفی برخی از سازهای عجیب و جذاب دنیای موسیقی

حال این نکته را در نظر بگیرید

در برخی موارد و قطعات احساسی، لازم است تا صدای برخی از نت‌ها به صورت ادامه‌دار شنیده شدن و قطعه دمپر، خفه کردن نت و صدا را انجام ندهد. بنابراین اگر دمپر که وظیفه خفه کردن صدای سیم‌ها را برعهده دارد، وجود نداشته باشد، در هنگام اجرای قطعات پیچیده یا نواختن سریع و پشت سر هم چند نت، صدای نت‌های متفاوت با هم ترکیب می‌شوند و دیگر به راحتی قابل تشخیص نخواهند بود.

به همین دلیل پدال سمت راست یعنی پدال دمپر طراحی شده است. حال می‌توان گفت که کاربرد این پدال این است که تمام دمپرهای پیانو را از روی سیم‌ها بلند می‌کند. با این فرایند دیگر صدای نت‌ها خفه نخواهد شد و در نتیجه صدا کش‌دار شنیده می‌شود

پدال میانی یا سوستناتو یا ساستین

یکی دیگر از پدال‌های پیانو که کاربردی مشابه پدال دمپر دارد، پدال سوستناتو یا ساستین است. نوازنده با فشار دادن این پدال دقیقاً همان نت خاصی که مدنظر دارد را بی اثر می‌کند تا صدای طولانی‌تری ایجاد کند. این بدان معناست که این پدال عملکردی برعکس پدال دمپر دارد.

یکی دیگر از ویژگی‌های جالب این پدال، قفل شدن آن است. اینطوری شما مجبور نیستید در هنگام تمرین، به طور دائم آن را نگه دارید. کافیست آن را به سمت چپ ببرید تا قفل شود. در این صورت می‌توانید برای چند خط پشت سر هم از این پدال بدون دردسر استفاده کنید.

در زمان استفاده از پدال میانی، پس از اینکه آن را فشار دادید، می‌توانید کلیدهای فشرده شده خود را به راحتی رها کنید، در حالی که هم‌چنان فعال و پایدار هستند. در این صورت شما می‌توانید هر نت اضافی را که لازم است به راحتی بنوازید. اما زیرا بعد از پدال میانی فشرده می‌شوند، نت‌های بعدی پایدار نیستند. هم‌چنین شما می‌توانید در هنگام استفاده از پدال میانی، به طور همزمان از پدال دمپر نیز استفاده کنید.

همچنین بخوانید  ساز هنگ درام چیست؟ آشنایی با انواع هنگ درام
پدال سوستناتو
پدال سوستناتو

پدال سافت یا نرم

سومین پدال پیانو، پدال سافت یا نرم است. نحوه عملکرد این پدال با دو پدال دیگر متفاوت است. با فشردن پدال سافت، چکش‌ها بیشتر از حالت معمول به سیم‌ها نزدیک می‌شوند. با این پدال، یک ورق نمدی بین چکش‌ها و سیم‌ها قرار می‌گیرد و صدای پیانو به میزان دلخواه کاهش پیدا می‌کند. به همین دلیل براساس این اتفاق، ضربه‌های وارد شده به سیم‌ها نیز نرم‌تر شده و در نهایت صدای نرم‌تری به گوش مخاطب می‌رسد. جالب است بدانید که در اصطلاح موسیقی، به این پدال، نیم ضربه نیز گفته می‌شود.

سوالات متداول پیرامون پدال پیانو و کاربردهای آن

پدال پیانو چه کاربردی دارد؟

پدال پیانو بخش زیبایی را در نوازندگی این ساز خلق می‌کند و یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین قسمت های پیانو می باشد و در این مقاله از سایت وب آوا با این با این قسمت از ساز و کاربرد آن آشنا می کنیم

جمع بندی

همانطور که در این مقاله توضیح دادیم، پدال‌های پیانو ابزارهایی کاربردی هستند که بخش زیبایی از نوازندگی به وجود آنها بستگی دارد. در واقع پدال‌های پیانو باعث کنترل موسیقی و جذابیت بیشتر در نواختن پیانو می‌شود. از همین رو چند نکته مهم در خصوص پدال پیانو را برایتان آماده کرده‌ایم:

نکته اول: زمانی که روی پدال استراحت می‌کنید، می توانید به عنوان تمرین آن را کمی نگه دارید تا قدرت پای شما بیشتر شود.

نکته دوم: وقتی برای روزهای اول شروع به نواختن پیانو می‌کنید، بدیهی است که هماهنگ کردن دست‌ها و فشردن پدال‌ها برایتان کمی پیچیده باشد. به همین دلیل سعی کنید به هیچ وجه به خودتان سخت نگیرید و توقع زیادی از خودتان نداشته باشید. زیرا این سطح از هماهنگی نیاز به تمرین مکرر دارد و برای افراد مبتدی کاملاً بدیهی و عادی است.

نکته سوم: به دلیل اینکه پدال میانی معمولاً خیلی کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، اکثر افراد فکر می‌کنند که این پدال همیشه خاموش است و کاربردهای آن به چشم نمی‌آید.

نکته چهارم: پدال سافت یا نرم برای خلق حالت‌های صوتی و تونالیته‌های خاص کاربرد بیشتری دارد.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://webawaa.ir/?p=2110
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین

نظرات

0 نظر در مورد پدال پیانو و کاربردهای آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.